Skip Nav

Beveiligingscentrum

Veiligheidscentrum

Advies over het voorkomen van online fraude.


Hoe gebruik ik het internet op een veilige manier

Elke internetsite in de wereld heeft te maken met het groeiend probleem van frauduleus gebruik van informatie. Wij willen met gebruikers over de hele wereld samenwerken deze praktijken tegen te gaan. Lees verder om meer te weten te komen over de waarschuwingssignalen en wat u kunt doen.

Spam e-mail is zo normaal tegenwoordig dat u waarschijnlijk denkt te weten waar u op moet letten. Maar er zijn twee verschillende types van oplichting per e-mail - 'phishing' en 'spoofing' – waardoor het soms moeilijk is te weten wat wat is. Beide praktijken bevatten een frauduleuze e-mail waar het adres van de afzender zo is aangepast dat het lijkt alsof de email ergens anders vandaan komt dan de werkelijke afzender. Hier onder staan de waarschuwingssignalen waar u moet op letten:

Wat is 'phishing' – en hoe herken ik het?

Phishing mails worden gebruikt om op frauduleuze manier persoonlijke informatie en accountgegevens te verkrijgen. Ze kunnen ook gebruikt worden om de ontvanger over te halen malafide software te downloaden. Het bericht suggereert vaak dat er problemen zijn met uw account welke directe aandacht vraagt. Er wordt een link getoond die leidt naar een valse website waar de ontvanger gevraagd wordt persoonlijke/account informatie te verstrekken of om malafide software te downloaden. Monster.be vraagt nooit om software te downloaden om toegang te verkrijgen tot uw account of om gebruik te maken van onze diensten.

Hoe is dit anders dan 'spoofing'?

Spoof e-mails bevatten vaak een frauduleuze aanbieding voor een job en/of de uitnodiging om als tussenpersoon te dienen voor betalingsverkeer of financiële transacties. Deze fraude is over het algemeen gericht op een algemeen publiek, maar het kan ook werkzoekenden op monster.be bereiken die contactinformatie in hun CV hebben staan. Zoals bij phishing emails, is het adres van de afzender vaak niet juist.

Voorbeelden van frauduleuze email

De volgende voorbeelden van frauduleuze email laten u zien waar u op moet letten (Klik om de details te bekijken):

exp_100x100_v1 exp_100x100_v2 exp_100x100_v3 exp_100x100_v4

Advies: Hoe ga ik 'Phishing' uit de weg

Het aantal en de kwaliteit van 'phishing' blijft enorm groeien. Ondanks dat online bankieren en e-commerce erg veilig is, geldt als algemene regel dat u voorzichtig moet zijn met het verstrekken van persoonlijke informatie op het internet. De Anti-Phishing werkgroep heet een lijst samengesteld met aanbevelingen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze fraude.

 • Wees gewaarschuwd bij elke email met dringende verzoeken om persoonlijke financiële informatie
 • Phishers gebruiken doorgaans verontrustende (maar valse) argumenten in de e-mails om mensen er toe te bewegen direct te reageren.
 • Ze vragen doorgaans om informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditkaart nummers, geboortedatum enz.
 • Gebruik de links in de e-mail, Messenger of chat niet om naar een website te gaan als u denkt dat het bericht niet authentiek is
 • Bel het bedrijf op of ga direct naar de website door het juiste adres in uw browser in te vullen
 • Creditkaart nummers of accountgegevens zou u alleen moeten verstrekken via een veilige website of via de telefoon.
 • Verzeker u ervan dat u een op veilige website bent wanneer u creditkaart gegevens of andere gevoelige informatie verstuurt via uw webbrowser

Aanvullende informatie (in het Engels) vindt u op http://antiphishing.org/consumer_recs.html

Neem contact met ons op via http://mijn.monster.be/contactus.aspx

Fraude melden

Af en toe worden er helaas valse jobs online geplaatst die gebruikt worden om op een illegale manier informatie van niets vermoedende sollicitanten te verzamelen. Het online plaatsen van dergelijke jobs is in strijd met de algemene gebruiksvoorwaarden van Monster en is zelfs strafbaar.

Monster wil dit misbruik tegengaan en wil je een veilige manier van online solliciteren bieden.

Hier zijn enkele belangrijke tips wanneer je onderhandelt met toekomstige werkgevers:

 • Geef nooit het nummer van je identiteitskaart, ook al wordt er je verteld dat dit is voor een "standaardcontrole" van je achtergrond.
 • Geef nooit het nummer van je bankkaart of voer geen monetaire transacties uit.
 • Geef via de telefoon of online geen persoonlijke informatie mee die niet gerelateerd is met je werk
 • Wees voorzichtig wanneer je onderhandelt met werkgevers in het buitenland.

Zie je een verdachte jobaanbieding of een mogelijk misbruik van de Monster website of haar merknaam, neem dan alsjeblieft contact op met Monster.

Je kan ook een bedenkelijke job rapporteren wanneer je jobs bekijkt: klik op de link “Meld misbruik” in de rechter bovenhoek van de pagina. Opmerking: de link “Rapporteer deze job” op de jobpagina's bevat geen mogelijkheid voor Monster op je mail te antwoorden. Indien een antwoord nodig is gebruik dan de link hierboven.

Denk je het slachtoffer te zijn geworden van fraude, meld de fraude dan onmiddellijk aan de lokale politie en neem contact op met Monster, zodat stappen kunnen worden ondernomen om je veiligheid te garanderen. We bevelen ook aan dat je online een melding verstuurt aan eCops