Wees voorzichtig met standaard termen

Wees voorzichtig met standaard termen

Uit onderzoek van Sabel communicatie blijkt dat sollicitanten vaak dezelfde soort termen gebruiken in hun CV’s om zichzelf te kwalificeren. Het bureau onderzocht 300 CV’s van hoger geschoolden en universitairen. Hieruit kwam naar voren dat maar liefst een kwart van de CV’s het woord teamplayer bevatte (76 keer). Ruim eenvijfde van de sollicitanten omschreef zichzelf in zijn CV als zelfstandig (68) en een vergelijkbaar aantal als communicatief (65). Ook woorden als analytisch, creatief, flexibel en leergierig werden vaak aangetroffen.

De verklaring lijkt voor de hand te liggen. Een ervaren sollicitant heeft geleerd dat hij altijd naar een vacature toe moet schrijven en uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze woorden ook juist in vacatures gebruikt worden. Sabel bekeek een aantal vacatures en ook hierin bestond de top-3 van meest gevraagde kwalificaties uit: communicatief, teamplayer en zelfstandig.

De recruiter krijgt dus waar hij om vraagt, maar je kunt je afvragen wat hij daar mee opschiet, als iedereen het in zijn CV noemt. En als sollicitant kun je je op jouw beurt afvragen of het wel zin heeft om nog met dit soort termen aan te komen. Hoe val je nog op? Aan de andere kant levert het niet noemen misschien ook niet het gewenste resultaat op. Er wordt immers specifiek naar gevraagd. Wat nu te doen?

Jack van Minden, auteur van vele boeken over loopbaanplanning, vindt dat dit soort ‘persoonlijke noten’ eigenlijk helemaal niet in een CV thuis horen, omdat een CV je levensloop moet beschrijven en niet een opsomming moet zijn van vermeende eigenschappen. Daarnaast vindt hij het allemaal maar ‘holle kreten’ die weinig over iemand zeggen. “Iemand die zeer communicatief is? Vergeleken met wie? En gaat het om schriftelijke of mondelinge communicatie?” En over het begrip teamplayer: “Ik ken maar weinig mensen die absoluut niet in een team kunnen werken, dus iedereen is wel een teamplayer. Het is veel interessanter om te weten wat iemands rol binnen een team is.”

Uit gesprekken met sollicitanten en P&O-functionarissen is het Van Minden opgevallen dat recruiters eigenlijk helemaal nooit letten op dit soort termen. Waarom staan ze dan wel in een vacature? “Dat is vaak een politiek spel. De ene manager roept dat de kandidaat wel communicatief moet zijn, zonder dat hij daarbij aangeeft wat hij daaronder verstaat. En dan roept een ander dat de kandidaat toch ook creatief moet zijn.” Zo ontstaat een hele lijst van eigenschappen die de P&O-functionaris uiteindelijk in de vacature verwerkt. Van Minden denkt zelfs dat het vermelden ervan in een CV eerder negatief zal uitpakken. “Zo zou het bij mij werken. Iemand die van zichzelf roept dat hij creatief is, vind ik juist verdacht, want waarom moet hij dat zo nodig kenbaar maken?”

De Loopbaan Adviseur raadt sollicitanten dan ook af om deze termen te gebruiken in je CV. Als je denkt dat een kwalificatie wel degelijk relevant is voor de functie noem deze dan in elk geval in je sollicitatiebrief. En laat het dan niet bij een holle kreet, maar beschrijf aan de hand van een praktijkvoorbeeld waarom jij meent creatief te zijn, of analytisch. Zoals een ervaring uit je vorige job of opleiding. “Anders is het niet meer dan een hoop geblaat.”