Veelgemaakte fouten in een CV

Veelgemaakte fouten in een CV

Een goed CV is onmisbaar voor een goede sollicitatie. In onze adviessectie CV en Brieven vind je allerlei info over het schrijven van een goed CV en een sprekende motiviatiebrief. Hier vind je een overzicht van veelgemaakte fouten in CV’s. Waar moet je op letten en welke stommiteiten moet je beslist niet begaan. Belangrijk om door te nemen voordat je aan je CV begint. Want een CV met fouten kan je kansen sterk verkleinen.

Taalgebruik
Wil je professioneel overkomen dan moet je er wel voor zorgen dat je taalgebruik ook professioneel overkomt. Het staat uitermate slordig als er taal- of typefouten in je CV voorkomen. Zeker voor functies waar een goede taalvaardigheid wordt vereist zijn zinnen met spelfouten dodelijk.

Hoewel het voor de hand ligt om geen fouten te maken, worden er nog altijd elke dag erg veel CV's verstuurd, waarin spelfouten voorkomen. Dat dit niet gewaardeerd wordt door de ontvangende partij blijkt uit het onderzoek dat Monster hield onder HR-professionals. 60% procent van de ondervraagden gaf aan dat spelfouten in een CV de kansen voor de kandidaat verkleinen. En zelfs 22% van de recruiters leest niet eens door, maar gooit hem meteen weg. Slechts een op de zes ondervraagden vindt dat een spelfout moet kunnen en dat een vergissing menselijk is.

Controleer je CV
Laat je CV dus altijd nalezen door iemand anders. Het liefst iemand die een goede taalvaardigheid heeft. En gebruik de spellingcheck die op elke computer zit. Ook als je denkt de Nederlandse taal goed te beheersen, kun je immers altijd een typefoutje maken. Print je CV ook altijd eerst uit en lees hem na voordat je hem verstuurt. Ook als je hem digitaal verstuurt. Op papier ontdek je eerder typefouten dan wanneer je van het beeldscherm leest.

1e persoon enkelvoud
CV’s moeten in de eerste persoon enkelvoud geschreven zijn. Je vertelt immers iets over jezelf. Hou het persoonlijk en schrijf geen zinnen als: ‘Mark is commercieel sterk en zeer creatief, hij heeft een pro-actieve houding en toont veel initiatief.’ Verander zulke zinnen in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief…’

Wees niet te familiair
Een CV hoeft beslist geen stijve en saaie stijl te hebben, een beetje luchtig mag best. Maar maak het niet te bont. Een te familiaire stijl kan averechts werken. Maak dus geen zinnen als: ’rest mij te vermelden dat ik per direct beschikbaar ben en graag een kopje thee kom drinken zodat ik deze sollicitatie kan toelichten…’

Wees niet te humoristisch
Als humor een sterke kant van je is, mag je dat best vermelden. Het is immers een kwaliteit die erg gewaardeerd wordt. Maar zeg dit dan wel op een zakelijke informatieve manier bij je persoonlijke profiel (bijvoorbeeld: ‘uit de reacties van mijn omgeving blijkt dat ik veel humor heb’). Ga beslist geen grapjes lopen maken in de tekst van je CV zelf. Nogmaals: een beetje luchtige stijl mag best, maar het is geen moppentrommel.

Lengte
Je komt soms CV’s tegen die uit maar liefst vijf pagina’s bestaan. Degene die zo’n lange CV schrijft, denkt misschien dat hij op deze manier duidelijk maakt dat hij veel kan en veel ervaring heeft, maar de kans dat een recruiter zijn CV überhaupt in zal kijken is bijzonder klein. Een recruiter krijgt per sollicitatie soms wel honderden brieven en wil in één oogopslag kunnen zien of iemand geschikt is of niet. Hij heeft absoluut geen tijd voor ellenlange autobiografieën. Duidelijk maar kort is het beste.

Opbouw
Veel werkzoekenden maken een puinhoop van de opbouw van hun CV en zetten de werkervaringen kris kras door elkaar - zonder logische opbouw. Het beste is om een omgekeerd chronologische volgorde aan te houden. Hier zet je als eerste je meest recente werkervaring neer – deze is immers vaak het belangrijkst. Daaronder de op een na meest recente en zo verder. Op die manier kan de recruiter gemakkelijk de opbouw van je arbeidsverleden zien.

Maar ook voor de overige zaken zoals opleiding en personalia geldt: zorg voor een logische opbouw en overzichtelijke structuur.

NAW-gegevens
Een veelgemaakte fout is het neerzetten van de verkeerde gegevens over naam, adres, woonplaats. Of zelfs het ontbreken van enkele belangrijke gegevens komt wel voor. Bedenk altijd dat de recruiter jou helemaal niet kent en niet van plan is bij verkeerde gegevens te achterhalen wat de juiste dan wel zijn.
Zorg er dus voor dat je alle nodige gegevens noteert en zonder fouten. Vooral bij een e-mailadres neemt het nogal nauw wat betreft de punten en de letters.

Overbodige info
Een recruiter krijgt veel CV’s binnen bij een gemiddelde sollicitatie. Hij heeft dus geen tijd om veel te lange CV’s door te spitten. Wil je dat hij jouw CV wel helemaal leest, zorg er dan voor dat je CV kort en bondig is. Sommige CV’s zijn vaak veel te uitgebreid en bevatten overbodige informatie. Probeer het op maximaal twee A4’tjes te krijgen.