Tips voor een succesvolle starters-CV

Tips voor een succesvolle starters-CV
Untitled

Het CV krijgt nog steeds te weinig aandacht van de sollicitant. Daarom analyseerden arbeidsmarkt experten van Tempo-Team, voorheen Vedior, de voorbije maanden de CV's van afstuderende studenten zodat deze beter gewapend hun sollicitatietraject kunnen aanvatten.

Anderhalve tot twee pagina's is het absolute maximum.
Besef dat er mensen zijn die dat allemaal moeten lezen.

Breng structuur aan.
Een goed CV bevat de juiste inhoud, liefst zo duidelijk mogelijk gepresenteerd in rubrieken. Het meest gebruikt zijn achtereenvolgens persoonlijke gegevens, opleiding, beroepservaring, talenkennis, kennis van informatica en varia. Het oog wil ook wat, een heldere, overzichtelijke opmaak is dus een aanrader.

Een verzorgde lay-out nodigt meer uit om te lezen. Maak er wel geen kleurboek van, het is en blijft een zakelijk document.

Een CV is geen standaarddocument. Leg eigen accenten en pas je CV aan naargelang de functie waarvoor je solliciteert. Je kan standaardsjablonen die je op het net vinden zeker als leidraad gebruiken, maar ze kopiëren is een echte no-go.

Vermeld alleen informatie die specifiek op de functie betrekking heeft. Een CV is geen roman: duidelijk en beknopt taalgebruik dus, en zo weinig mogelijk volzinnen.

Schrijf je CV met een tekstverwerker, mail hem in bijlage en verwijs ernaar in je mail. Een CV die in de mail zelf staat, ziet er heel slordig uit.

Zorg ervoor dat je spelling onberispelijk is (je spelling zegt veel over je algemene grondigheid) en wees op je hoede voor tekstblindheid: wie lang aan een tekst heeft zitten sleutelen, ziet op den duur zijn eigen fouten niet meer staan. Even laten nalezen door iemand anders, is dan ook geen overbodige luxe.

Gebruik alinea's: voldoende witruimte maakt laat een CV ademen, en maakt hem aangenaam om te lezen. Verdoezel nooit je gebrek aan inspiratie of ervaring door je CV met gigantische witruimtes kunstmatig te verlengen.

Aandacht voor de opmaak maakt je CV veel overzichtelijker voor de personeelsfunctionaris. Die moet immers tientallen CV's doorwerken en heeft niet altijd de tijd om belangrijke details op te merken. Probeer dus effectief een beperkte hoeveelheid informatie te verstrekken die je uiteindelijk een sollicitatiegesprek oplevert.

[Powered by: Express.be]