soorten CV's

soorten CV's


Elk CV is persoonlijk en uniek. Maar de overeenkomst is dat ze allemaal één doel hebben: het trekken van de aandacht van de rekruteerder. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder laten we verschillende soorten CV’s de revue passeren.

Indeling volgens chronologie
De meeste CV’s worden opgesteld in een antichronologische volgorde. Dat wil zeggen dat je meest recent werkzaamheden bovenaan staan en dat je vervolgens terugwerkt in de tijd. Dit vergemakkelijkt het werk van de rekruteerder, aangezien hij meteen een beeld krijgt van waar jij je op dit moment professioneel gezien bevindt.

Een indeling op datum valt aan te raden voor mensen die een vrij constante en rechtlijnige loopbaan hebben gehad, waarin ze steeds een stapje gegroeid zijn.

Als je voor deze opmaak kiest, zorg er dan voor dat je zeker geen enkel gat laat vallen in het verloop van je werkleven, want dit zal alleen maar vragen oproepen. Heb je toch een gat, geef daar dan een goede reden voor (bijvoorbeeld een wereldreis). Vergeet ook niet dat je de antichronologische volgorde ook binnen de andere onderdelen moet aanhouden om de consistentie van je CV te bewaren.

Indeling volgens bekwaamheden
Als je carrière geen logisch of rechtlijnig pad gevolgd heeft, kun je je CV beter gaan ordenen volgens je bekwaamheden of talenten. Het voordeel van deze aanpak is dat je gemakkelijker een overzicht kunt geven van wat jouw vaardigheden zijn. Dit kun je dan gaan afstemmen op het soort functie waarvoor je solliciteert.

Deze indeling is aan te raden voor mensen die een eerder chaotisch werkverleden hebben, die een tijdje werkloos geweest zijn of die verschillende jobs uitgeoefend hebben voor een zelfde werkgever.

Digitaal CV
Het is aan te raden je CV digitaal aan te maken. Rekruteerders zeggen dat het veel sneller en efficiënter is om digitale CV’s te behandelen. Daarnaast menen de rekruteerders dat iemand met een digitaal CV aangeeft met de tijd mee te gaan. Papieren CV’s wekken de indruk dat de kandidaat niet goed met computers kan omgaan, aldus eenderde van de ondervraagden.

Een digitaal CV heb je in twee soorten: een CV via e-mail of een CV die is ingevuld via een jobsite.

E-mail
Met een CV per e-mail wordt bedoeld dat je je CV die je met een tekstverwerker hebt gemaakt eenvoudig als attachment per e-mail verstuurt. Je kunt dit gewoon in een Word-bestand doen, maar bijvoorbeeld ook als pdf-bestand met Acrobat Reader.
Een CV per e-mail heeft als voordeel dat het versturen een stuk sneller gaat.

Jobsite
Een andere vorm van een digitaal CV is de CV die je op de diverse jobsites kunt invullen. Hierbij is er meestal een standaard opmaak die je alleen maar hoeft te volgen. Werkzoekenden vinden het soms vervelend dat ze al die vragen moeten invullen, maar het grote voordeel is dat een rekruteerder heel snel een indruk van je krijgt, maar vooral ook eenvoudig op trefwoord kan zoeken. Doordat alle online CV’s dezelfde opmaak hebben maakt het het zoeken voor de rekruteerder naar een geschikte kandidaat veel eenvoudiger. En snelheid en eenvoud is wat de rekruteerder nodig heeft. Je kunt op de meeste jobsites natuurlijk ook gewoon je Word-CV opladen.