Skip to main content

Geloofwaardige smoesjes om te laat te komen op je werk

Geloofwaardige smoesjes om te laat te komen op je werk
Oei, je hebt je overslapen. Je bent te laat voor je werk! Terwijl je vloekend naar de badkamer rent bedenk je dat je smoes over de brug die open stond al te vaak hebt gebruikt.

Je zal vandaag dus met een beter verhaal moet komen wil je nog iets van je geloofwaardigheid behouden. Maar geen paniek, Monster helpt je uit de brand met geloofwaardige smoezen om te laat te komen op je werk:

'Mijn huisgenoot heeft me opgesloten'
Je huisgenoot is al naar zijn werk en heeft niet alleen de deur op slot gedaan, hij heeft per ongeluk ook jouw sleutels meegenomen. Wat een domkop is het toch ook!

Geloofwaardigheid: 6/10
Maximale extra tijd die het oplevert: Ligt er een beetje aan hoe ver je huisgenoot van zijn werk woont. En of je hem telefonisch te pakken kunt krijgen. Maar drie kwartier is best realistisch.

'De stroom is uitgevallen'
Een excuus dat in populariteit afneemt. Steeds meer mensen gebruiken hun gsm als wekker en die kan best even zonder stroom. Zonde, want deze smoes werkt nog steeds prima. Doe je voor als het retro-type dat niets van al die nieuwerwetse gadgets moet hebben. Jouw digitale wekker (dus niet té retro) werkt voor jou nog prima. Alleen vanochtend dus niet, toen je het display 2:31 zag knipperen.

Geloofwaardigheid: 7/10
Maximale extra tijd die het je oplevert: The sky is the limit. In principe kan je hier alle verloren tijd mee goed praten.

'Mijn auto staat geblokkeerd'
Het zal je maar gebeuren: heb je je auto op de oprit staan en zet iemand anders zijn wagen achter die van jou zodat jij niet weg kunt. Sterker nog: dat is je zojuist overkomen! Wel in je eigen verhaal blijven geloven natuurlijk.

Geloofwaardigheid: 7/10
Maximale extra tijd die het oplevert: Tevergeefs op zoek naar de onverlaat die je geblokkeerd heeft, daarna naar het station lopen en dan net de trein missen. Dit moet je toch wel een uurtje extra tijd opleveren.

'Ik zit nog vast op het gemeentehuis'
Iedereen weet hoe lang het kan duren om een paspoort op te halen. Maar naïef als jij bent, dacht je dat wel even snel voor het werk te kunnen doen. En voor je het wist werd je van loket naar loket gestuurd ('Dit is het verkeerde formulier. Wilt u het juiste ophalen bij loket 3-B? Wel eerst even een nummertje trekken.'). Maak bij het binnenkomen op je werk een wegwerpgebaar en mompel iets als 'pff, ambtenaren…' Gegarandeerd succes.

Geloofwaardigheid: 7/10
Maximale extra tijd die het oplevert: Een halfuur, maximaal een uur. Je kunt immers niet de hele dag op het gemeentehuis blijven wachten op je paspoort terwijl je op het werk had moeten zijn.

'Ik had een lekke band/panne'
Smoes uit grootmoederstijd. Wordt door veel mensen daarom onterecht gezien als slecht excuus. En daar ligt hem net zijn kracht. Hij is zo cliché dat niemand verwacht dat je dit verhaal uit je duim zou zuigen.

Geloofwaardigheid: 8/10
Maximale extra tijd die het je oplevert: Afhankelijk van je vervoer en de afstand tot je werk. Als je met de auto naar je werk gaat kan dit je heel veel extra tijd opleveren. Vooral als de pechdienst in de file staat (zie excuus 2). Maar ook voor fietsers die een aardig eind van hun werk wonen is dit een aanrader.

'Ik heb kinderen'
Kinderen doen de raarste dingen. Worden ziek op het moment dat het niet uitkomt, raken hun schoenen kwijt of smeren de muren vol ontbijtgranen. Mensen met kinderen hebben een onuitputtelijke bron van excuses die ze kunnen gebruiken om 's ochtends wat later binnen te komen. Begin je telefoongesprek met 'Casper en Julie hebben vanochtend…' Waarschijnlijk hoef je die zin niet eens af te maken. Vooral niet als je baas zelf kinderen heeft.

Geloofwaardigheid: 9/10
Maximale extra tijd die het oplevert: Een halfuur lijkt redelijk. Misschien meer als je vertelt dat je kinderen je auto- en huissleutels verstopt hebben.

'Het openbaar vervoer had vertraging/Ik stond in de file'
Klassieker. Eén van de oudste en meeste gebruikte excuses van de afgelopen honderd jaar. En dat heeft een reden: hij werkt. Iedereen kan in de file komen te staan en iedereen weet dat de trein vaak vertraging heeft. Niet echt origineel, maar wie is er op zoek naar origineel? Wat jij nodig hebt is een geloofwaardig excuus en dit is er één.

Geloofwaardigheid: 9/10
Maximale extra tijd die het je oplevert: Een halfuur extra tijd win je hier makkelijk mee. Afhankelijk van de afstand die je van je werk woont, kan dat zelfs oplopen. Wees wel voorzichtig met verhalen over monsterfiles en wilde spoorstakingen. Grote verkeersopstoppingen en storingen van de NMBS zijn op internet te checken.

De waarheid
De waarheid duurt het langst zeggen ze wel eens. Neem die uitdrukking in dit geval niet te letterlijk, we begrijpen dat je haast hebt. Maar het meest geloofwaardige excuus is de waarheid. Vertel dus gewoon eerlijk dat je de wekker niet hebt gehoord en je overslapen hebt. Het kan iedereen overkomen en waarschijnlijk zal niemand er al te moeilijk over doen.

Geloofwaardigheid: 10/10
Maximale extra tijd die het oplevert: Zo veel als je nodig hebt.

Monster

Back to top