Hoe ga ik om met een relatie op het werk?

Hoe ga ik om met een relatie op het werk?

Omgaan met een relatie op het werk

Sommige mensen beweren dat het geen goed idee is om een relatie te beginnen met een collega. En hoewel daar in sommige gevallen een kern van waarheid in zit, is het nu eenmaal onmogelijk om te controleren op wie je verliefd wordt.

Sarah Ivens, schrijfster van boeken als Modern Girl's Guide to Dynamic Dating en Modern Girl's Guide to Networking: “Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je vrienden en familie. De kans dat daar een keer een liefde opbloeit is aanwezig. Zo lang je er maar voorzichtig mee omgaat is er niets aan de hand.”

Relatie met je baas
Als het gaat om het voorkomen van scheven gezichten, is het tevens af te raden om een relatie te beginnen met een ondergeschikte of met je manager. Ivens: “Mensen zullen jullie al snel verdenken van vriendjespolitiek. Bovendien is het moeilijk om te wisselen tussen de rol van gelijken thuis en die van baas en werknemer op het werk.”

Ook hier geldt echter dat je je gevoelens niet altijd in de hand hebt. Er is dus een kans dat er iets moois tussen jullie opbloeit. “Vraag in dat geval dan overplaatsing aan naar een andere afdeling om alle schijn van partijdigheid te voorkomen,” adviseert Jordans.

Problemen
Er zijn bedrijven die hun werknemers verbieden een relatie met elkaar aan te gaan. Wat als jouw werkgever zo’n beleid voert? Ivens: “Hoewel ik dat een onzinnige regel vind, kun je jullie relatie maar beter opbiechten als het eenmaal zover komt. Je hoeft geen e-mail aan het hele bedrijf te sturen, maar vertel het in ieder geval aan je baas en de afdeling HR. Als het anders toch uitlekt, kom je dubbel in de problemen. Je hebt dan immers niet alleen de regels overtreden, maar er ook nog eens over gelogen.”

Een nadeel van een relatie op het werk is dat het moeilijk is om je privé- en werkleven te scheiden, waarschuwt Ivens. “Voorkom dat mensen je gaan zien als het stelletje, in plaats van twee verschillende personen, en blijf op het werk ook met je andere collega’s omgaan. Zoek tijdens de lunchpauze dus niet alleen je partner op. Het is al helemaal uit den boze om op een bedrijfsfeestje de hele avond klef te gaan doen. Praat thuis ook niet de hele tijd over werk of over collega’s. Zorg ervoor dat jullie iets anders gemeen hebben dan alleen jullie baan.”

Als de passie is verdwenen
Het leven gaat niet altijd over rozen, er is dus een kans dat jullie relatie stukloopt. “Jullie werkgever hoeft hier echter niet onder te lijden,” stelt Jordans. “Spreek dus af geen ruzie op het werk te maken, zoek elkaar niet op en blijf professioneel.” Ivens voegt daar nog aan toe dat je niet alleen tegen elkaar professioneel moet blijven, maar ook tegen je collega’s. “Val elkaar niet af tegenover collega’s. Houd eventuele vertrouwelijke informatie voor je, zet je voormalige partner niet voor schut. Je zet er niet alleen de carrière van de ander mee op het spel, als je niet oppast, ben je ook je eigen baan kwijt.”