Hoe ga ik om met een nieuwe baas?

Hoe ga ik om met een nieuwe baas?

Begin je aan een nieuwe job dan zal je er achter moeten komen hoe je nieuwe baas de dingen graag ziet gebeuren. Het laatste wat je wilt is dat je nieuwe manager zich aan jouw manier van werken moet aanpassen.

Kom erachter hoe je nieuwe collega’s werken
Verzamel informatie over je nieuwe team. Wat is hun manier van werken? Houden ze ervan om regelmatig te vergaderen en krijgen ze graag tussentijdse updates? Of hebben ze liever dat je aan de slag gaat en dat je wat van je laat horen als het werk gedaan is? Praten ze liever persoonlijk met je of communiceren ze liever via e-mail?

Iedereen heeft zijn eigen manier van werken, schroom dus niet iemand daarnaar te vragen. Pas als je weet wat iemand van je verwacht kun je hier aan voldoen. Bedenk daarbij wel dat je manager meer te doen heeft dan alleen jouw vragen beantwoorden. Vind daarom de juiste balans tussen het vragen van hulp en het vertonen van stalkend gedrag.

Niets zeggen kan er in resulteren dat anderen denken dat je weinig uitvoert, teveel vragen kan leiden tot de indruk dat je niet geschikt bent voor je functie. De kunst is proactief over te komen, zonder daarbij teveel om hulp te vragen. Probeer een probleem eerst zelf op te lossen of vraag een collega om hulp voor je naar je baas gaat. Breng anderen er van op de hoogte als je een taak hebt volbracht en vestig zo de aandacht op je resultaat en minder op de problemen die je ondervond om zover te komen.

Vraag om feedback
Het is niet altijd even makkelijk om door te hebben hoe een werkrelatie verloopt. Vraag daarom om feedback. Het zou kunnen dat jij het gevoel hebt dat je je werk niet goed doet, terwijl je baas gewoon niet zo goed is in het geven van erkenning. Of dat jij denkt dat je goed bezig bent omdat je baas niet aangeeft dat je je werk niet goed doet. Vraag daarom om feedback van je manager en je collega’s.

Verwelkom je nieuwe manager
Een nieuwe manager hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat je aan een nieuwe job begint. Het is ook mogelijk dat je op je huidige werk een nieuwe leidinggevende krijgt die van buiten is aangetrokken.

Als je een goede band had met je vorige manager kan dit een stressvolle periode voor je zijn, maar bedenk dat dit net zo goed geldt voor je nieuwe baas. Je nieuwe manager heeft mensen nodig om hem wegwijs te maken. Help hem daarbij en laat zien dat je een waardevol onderdeel bent van het team. Bouw een goede band met hem op, uiteindelijk zul je er de vruchten van plukken!

© Monster