Hardnekkige mythes over sollicitatiegesprekken

Hardnekkige mythes over sollicitatiegesprekken
Untitled Document

Wanneer je op weg bent naar een jobinterview heb je vaak last van zenuwen. Zelfs als je goed voorbereid bent, vrees je dat de interviewer de beste kaarten in handen houdt. Die weet immers alles over het bedrijf waar je gaat solliciteren en over de job die je wilt.
Waarschijnlijk heeft de interviewer ook een ideaalbeeld van een kandidaat en omdat we anderen altijd overschatten en onszelf vaak onderschatten correspondeert dat beeld net niet aan het jouwe.
'Allemaal flauwekul', zegt David Couper, een Amerikaanse carrièrecoach en de auteur van het boek 'Outsiders on the Inside:How to Create a Winning Career ... Even When You Don't Fit In'.

Hij verzamelde 10 hardnekkige mythes over jobinterviews:

1. De interviewer is goed voorbereid
Er is veel kans dat de persoon die jou interviewt gehaast en overwerkt is, net omdat hij iemand moet aannemen. Hij heeft waarschijnlijk vluchtig je CV doorgenomen en heeft weinig besef van wat je kunt en niet kunt.

2. De interviewer stelt intelligente vragen
De meeste interviewers bereiden amper een vraag voor. Verder dan 'Vertel iets over jezelf', komen ze meestal niet. Ze stellen gewoon de vragen die bij ze opkomen.

3. Ze bieden je iets te drinken aan en staan erop dat je dat accepteert
Het eerste gedeelte van die stelling klopt; het tweede niet. Ze hebben helemaal geen zin om koffie voor je te halen of te zetten.

4. De interviewer wil bijkomend materiaal van je zien, zoals referenties
Tenzij je een designer of een copywriter bent, wil de interviewer helemaal niets zien. Referenties worden amper gecheckt.

5. Op elke vraag is er een juist antwoord
Er bestaat meestal niet iets als een juist antwoord; waar de interviewer wel in geïnteresseerd is, is de manier waarop jij met zo'n vraag omgaat.

6. Interviewers houden van korte antwoorden
Interviewers houden ervan dat je antwoorden relevant zijn.

7. Rekruteerders hechten meer belang aan talent dan aan fysieke aantrekkelijkheid
Er is overvloedig veel bewijs dat fysieke aantrekkelijkheid belangrijk is. Lelijke mensen moeten zelfs plastische chirurgie overwegen, denkt Couper.

8. Wanneer je wordt gevraagd waar je binnen vijf jaar wil staan, testen ze je ambitie
Wat ze echt willen weten is of je bereid bent in deze job als een slaaf te werken.

9. Je wordt uitgenodigd omdat de interviewer nog niet weet wie hij zal aannemen
Interviewers hebben de routine om lijstjes af te werken, ook wanneer ze hun beslissing al hebben genomen en een insider of een persoonlijke kennis willen aannemen.

10. De best gekwalificeerde kandidaat haalt het altijd
Vriendelijke kandidaten worden vaak verkozen boven een talentvolle kandidaat die wat moeilijker in de omgang is.

(Bron: Forbes.com)