Hoe word ik manager?

Een managementfunctie is een mooie stap vooruit in je carrière. Een hoger salaris, meer verantwoordelijkheid en het is natuurlijk een uitdaging om er elke dag voor te zorgen alles op rolletjes verloopt.
Voor je besluit manager te worden moet je echter goed beseffen dat er ook nadelen aan de functie zitten. Het behelst meer dan heel de dag in een kantoor zitten en orders uitdelen. Niet iedereen is uit het juiste hout gesneden om een leidinggevende functie te bekleden.
De nadelen van het managerschap
Ze zeggen wel eens: het is eenzaam aan de top. Als manager zul je merken dat er altijd een onzichtbare barrière zit tussen jou en je werknemers. Hoe informeel je ook met je medewerkers omgaat, ze blijven altijd in het achterhoofd houden dat jij hun baas bent.
Je moet je realiseren dat je in een leidinggevende functie niet altijd iedereen te vriend kunt houden. Hoe zou jij het vinden om iemand op het matje te roepen als hij niet naar behoren functioneert? Of nog erger: om een werknemer te vertellen dat hij geen job meer heeft?
Een hogere functie betekent niet alleen dat je meer kunt delegeren, je bent ook verantwoordelijk voor het functioneren van anderen. Je zult dus af en toe de spreekwoordelijke klappen moeten vangen voor het slechte werk van een ander. Reken er op dat je werkdruk toeneemt en je langere werkdagen zal moeten maken.
Laten zien dat je geschikt bent
Denk jij wel om te kunnen gaan met de nadelen en wil je nog steeds manager worden? Dat is mooi, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet.
Om een rol als leidinggevende te kunnen vervullen heb je daar aanleg voor nodig. Om de functie te krijgen moeten je superieuren zien dat jij die aanleg hebt. Ook moet je kennis van je vakgebied hebben, en ook deze moet je kunnen etaleren.
De eerste stap om manager te worden in het bedrijf waar je werkt is dus om in een goed daglicht te komen bij de mensen die je in het zadel kunnen helpen. Dit komt er over het algemeen op neer dat je meer werk zal moeten verzetten, vaker zal moeten overwerken en huidige managers zal moeten helpen met het uitvoeren van hun werk. Alleen zeggen dat jij het beter zou kunnen is natuurlijk niet genoeg.
Vaardigheden
Je hoeft geen expert te zijn en alle boeken op het gebied van management te hebben gelezen om manager te worden. Er zijn echter een aantal vaardigheden die je moet hebben of ontwikkelen:
- Communicatie – Werknemers onder je, je collega-managers maar ook je superieuren, als jij de touwtjes in handen hebt zijn er nogal wat mensen die met je willen praten. Wees zorgvuldig als je iets te zeggen hebt, maak jezelf niet ongeloofwaardig door verwachtingen te hoog te leggen. Voer niet altijd zelf het woord, het is belangrijk dat je ook goed kunt luisteren.
- Overtuigingskracht – Vanaf de eerste dag zul je mensen ervan moeten overtuigen te doen wat jij wilt. Of je nou wil dat je werknemers meer inzet tonen of je een groter budget wil lospeuteren bij de directie, je zult ze hoe dan ook zover moeten krijgen dat jij je zin krijgt.
- Leiderschap – Een eigenschap die niet altijd even makkelijk is te ontwikkelen, vaak gebaseerd op respect en vertrouwen van degenen om je heen. Je moet in een notendop charismatisch genoeg zijn om mensen je blindelings te laten volgen als jij een bepaalde kant op wilt, ook als dat betekent dat je gezamenlijk opofferingen moet maken.
Lees ook:
Netwerken voor beginners
© Monster