Hoe lees je een vacature?

Hoe lees je een vacature?

Zoveel soorten bedrijven, zoveel soorten personeelsadvertenties. Je komt ze tegen in verschillende soorten en maten. Zo heb je in kranten de kleinere advertenties die vaak niet meer tekst bevatten dan bijvoorbeeld ‘Café De Tap zoekt barkeeper m/v’.

Daarnaast heb je personeelsadvertenties die een stuk uitgebreider zijn. Vooral de vacatures die je op internet vindt, zijn over het algemeen erg uitgebreid, omdat de werkgever hier (meestal) niet per woord, letter of karakter hoeft te betalen. In deze advertenties kun je dus veel meer informatie tegenkomen.

En die informatie is belangrijk voor als je aan het solliciteren gaat. Wie is de werkgever precies? Wat vertelt het bedrijf over zichzelf. Wat is het functieprofiel waar je aan moet voldoen, wat zijn de functie-eisen? Lees een advertentie dus altijd nauwkeurig. Je hebt het nodig bij je sollicitatie!

Hieronder vind je informatie over hoe een personeelsadvertentie er uit kan zien. Plus tips wat je met deze informatie kunt doen!

Een bedrijf kan zich in een personeelsadvertentie op verschillende manieren voorstellen:

Anoniem
Het is niet echt gebruikelijk, maar het komt voor dat een bedrijf zich anoniem presenteert. Er staat dan slechts een kreet als ‘Chemiereus zoekt personeel’ of ‘Jobs in Antwerpen voor verkoop B2B'...
De redenen voor deze anonieme presentatie kunnen uiteenlopend zijn.

  • Het bedrijf is op zoek is naar een plaatsvervanger voor iemand die binnenkort ontslagen wordt.
    Een van de belangrijkste personen binnen het bedrijf neemt ontslag en het bedrijf wil niet dat de concurrentie daarvan op de hoogte is.
  • Het bedrijf wil niet dat sollicitanten bij voorbaat afgeschrikt worden door de naam van het bedrijf

Anonimiteit kan dus een begrijpelijke reden hebben. Je hoeft zulke advertenties dus niet meteen op voorhand te wantrouwen.

Alleen de naam
Maar meestal zal het bedrijf in een vacature toch wel zijn naam vermelden. Bij grote bedrijven blijft het daarbij en vertellen ze verder niet wat het bedrijf precies doet. Grote bedrijven kunnen er ook wel vanuit gaan dat de werkzoekende het bedrijf kent. Toch zie je ook steeds meer bij grote bedrijven dat ze de advertentie gebruiken om zichzelf op een bepaalde manier te verkopen.

Positionering van het bedrijf
Het komt steeds meer voor dat een bedrijf de advertentie gebruikt om iets over zichzelf te vertellen. De vacature lijkt bijna ondergeschikt te worden. Veel aandacht gaat in de advertentie uit naar het positioneren van het bedrijf. Wat is de visie van het bedrijf, wat is de marktpositie en wat voor een werksfeer heerst er. Op die manier zet het bedrijf zich op een bepaalde manier neer en is de advertentie dus ook meteen een affiche voor het bedrijf zelf.

Daarbij werkt deze positionering ook gelijk als een eerste voorselectie voor eventuele sollicitanten. Indien een werkzoekende zich niet herkent in de doelstellingen en werksfeer van het bedrijf, zal hij minder snel solliciteren.

TIP: Lees altijd goed wat het bedrijf over zichzelf zegt in de advertentie. Zeker bij een eventueel sollicitatiegesprek kan dit erg van pas komen!

Een bedrijf kan om verschillende redenen personeel werven.

Uitbreiding
Ten eerste kan een bedrijf aan het groeien zijn, waardoor er meer ruimte is voor nieuw personeel. Het is altijd leuk om in een groeiend bedrijf te stappen, maar het heeft ook risico’s. Is de groei realistisch? Hoe zeker ben je van je plaats als de groei achterwege blijft? Mocht het bedrijf om bedrijfseconomische redenen toch weer moeten inkrimpen dan geldt vaak dat wie het laatste is binnengekomen het eerste ontslagen wordt (last in - first out).

Vervanging
Een vacature kan natuurlijk ook ontstaan omdat een bestaand personeelslid zijn job opzegt. Dit lijkt een veilige situatie om in een bedrijf te stappen, omdat de functie al bestaat en slechts vervangen dient te worden. Het kan ook zijn dat de vacature voor een tijdelijke functie bedoeld is. Bijvoorbeeld ter vervanging van een zwangerschap. Of voor het verrichten van seizoensarbeid.

Niet altijd staat de reden vermeld in een personeelsadvertentie. Maar indien je een zin tegenkomt als ‘Jong, groeiend bedrijf zoekt versterking…’ dan kun je er vanuit gaan dat het eerder om een uitbreiding gaat dan om een vervanging.

Functieprofiel
Bedrijven volstaan tegenwoordig niet meer met alleen het noemen van de functietitel voor de job. De rol zal in een paar kernzinnen uiteengezet worden en vaak zal er een uitgebreide omschrijving staan van het project waarvoor mensen gezocht zullen worden. Daarnaast zie je veel dat bedrijven de taken en verantwoordelijkheden puntsgewijs uiteenzetten.

Functie-eisen
In de functie-eisen vind je alle eisen die een werkgever stelt aan de kandidaat. Veelvoorkomende eisen zijn:

  • Vereist opleidingsniveau (Bachelor, Master,Technisch etc.) – dit is vaak het eerste selectiecriterium bij een bedrijf. Maar veel ervaring kan het gebrek aan een opleiding compenseren. Laat je dus niet op voorhand afschrikken.
  • Werkervaring – een bedrijf wil natuurlijk altijd een kandidaat met zoveel mogelijk werkervaring en zal dat altijd als eis stellen. Maar laat je hierdoor niet afschrikken als je weinig ervaring hebt. Ook niet als je minder ervaring hebt dan ze vragen. Uiteindelijk gaat het om het totale plaatje en misschien scoor je op andere punten juist erg voortreffelijk. Uit opiniepeiling blijkt bijvoorbeeld dat recruiters de persoonlijkheid van een kandidaat belangrijker vinden dan zijn werkervaring!
  • Taalvaardigheid – voor sommige functies is een goede Nederlandse taalvaardigheid vereist (in woord en geschrift). Voor veel functies ook de Franse taal, en soms ook het Engels. Maar let op: als de functie niet specifiek een goede taalvaardigheid vereist (bij een magazijnmedewerker bijvoorbeeld) werkt deze eis indirect discriminerend, omdat men hiermee veel allochtone kandidaten bij voorbaat uitsluit! Lees ook: Wat bedrijven niet mogen in een vacature
  • Overige kenmerken – in bijna elke advertentie staat wel als eis dat de kandidaat stressbestendig, flexibel en een teamplayer moet zijn. Laat je ook hierdoor niet te veel afschrikken. Het feit dat het in elke advertentie staat geeft wel aan dat je deze eis met een korreltje zout moet nemen. Kijk om je heen en ga eens na hoeveel mensen jij kent die zoveel stressbestendiger zijn dan jij…

TIP: Lees goed wat het functieprofiel is en wat de functie-eisen zijn en speel daarop in bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Pas desgewenst ook je CV in die richting aan. Wordt er erg duidelijk gevraagd om een goede taalvaardigheid, vergeet dat dan niet ook in je brief en/of CV te benadrukken. Schrijf altijd vanuit je eigen kwaliteiten naar de personeelsadvertentie toe – zodat uit jouw sollicitatie precies blijkt dat jij geknipt bent voor juist die job…!