Google het bedrijf waar je op gesprek gaat

Google het bedrijf waar je op gesprek gaat

Het is al lang geen geheim meer dat recruiters het internet afstruinen naar informatie over sollicitanten. Het is daarom belangrijk jezelf goed te presenteren op internet.

Maar wat die werkgever kan, kan jij ook. Gebruik het internet om meer te weten te komen over het bedrijf en laat tijdens het gesprek merken dat jij geïnteresseerd bent in het bedrijf waar je solliciteert.

Je hoeft echt niet alle ‘ins & outs’ te weten, maar het wordt op prijs gesteld als je iets van het bedrijf af weet. Breng daarom een bezoek aan de website van het bedrijf. Wat voor persberichten heeft het bedrijf de laatste tijd verstuurd? Hebben ze nieuwe producten op de markt gebracht? Staan er foto’s van werknemers op die je iets kunnen vertellen over de sfeer in het bedrijf? Voor ook een zoekopdracht uit op Google News om te kijken hoe het bedrijf de afgelopen tijd in het nieuws is geweest.

Google de rekruteerder
Natuurlijk kun je internet ook gebruiken om meer te weten over de rekruiter waarmee jij straks een gesprek hebt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een account op Facebook, Twitter, Google+ of LinkedIn. Wat voor een persoon is het, wat is zijn achtergrond, wat zijn z’n interesses? Hoe meer je weet en hoe beter het beeld van die persoon, hoe prettiger je het gesprek ervaart.

Wees discreet met de informatie
De informatie die je vindt kan van pas komen in het gesprek. Als je weet dat je gesprekspersoon actief een sport beoefent, kun je jouw eigen sportiviteit extra benadrukken. Het is wel belangrijk dat je dit op een terughoudende manier doet en niet laat merken dat je al heel veel voorkennis hebt. De kracht zit hem in het feit dat je het wel weet, maar dat de ander dat niet doorheeft.

Je kunt de meest opmerkelijke informatie boven water krijgen als je googelt op de naam van je gesprekspartner. Zeker als deze een weblog heeft of op forums zijn mening geeft. Ga daar zo discreet mogelijk mee om en hou deze informatie voor jezelf. Als je bewust laat merken dat je meer van je gesprekspartner weet dan dat hij veronderstelt, komt dit erg vervelend over. Het zal je kansen zeker verkleinen als jij hem meedeelt dat je alles weet over zijn hobby tuinieren en dat je wel tips hebt voor het onderhouden van zijn rozenperkje aan zijn woning.

© Monster.be