Geen chattaal in je sollicitatiebrief

“Btw: kep mn cv bijgevoegd. Hoop dat jullie me asap bll. Kmp. Thnx, cya!”
Zo bont zul je het niet tegenkomen in een sollicitatiebrief, maar met het toenemend gebruik van sms en msn bestaat het gevaar dat vooral jonge werknemers snel in modern taalgebruik vervallen. Hou er rekening mee dat dit de kans op een uitnodiging sterk verkleint. Bedrijven hechten immers waarde aan een goed opgestelde sollicitatiebrief.
Geen afkortingen
Het beste is om helemaal geen afkortingen te gebruiken in een brief. Dat wordt als slordig ervaren. Schrijf dus ‘in plaats van’, in plaats van de afkorting ipv…!
Tien andere tips voor een goede sollicitatiebrief:
1. Hou het kort
Drie tot vijf alinea’s is een geschikte lengte. Maak hem beslist niet langer. En eigenlijk ook niet korter, want in twee alinea’s kun je amper een goede motivatie geven.
2. Enthousiasme
Werkgevers vinden het belangrijk om gemotiveerde kandidaten te hebben. Maak duidelijk waarom jij zo graag deze job wil. Het bedrijf moet zich bijzonder voelen.
3. Laat zien dat je geschikt bent
Bedenk dat de lezer van je brief jou nog helemaal niet kent. Leg uit waar je kwaliteiten liggen in relatie tot de functie.
4. Gebruik witregels
Bij een online sollicitatie is het gangbaar om je alinea’s te scheiden door een lege regel: een witregel. Dat leest een stuk prettiger.
5. Uitnodigende afsluiting
Nodig jezelf in je laatst zin uit voor een gesprek. Dat is zeker niet onbeleefd, al ligt het er wel aan hoe je het verpakt. Hou het neutraal door ook het voordeel voor het bedrijf duidelijk te maken.
6. Niet te lange zinnen
Lange zinnen lezen over het algemeen moeilijker, maar te veel korte zinnen achter elkaar leest ook niet prettig. Probeer daarom het ritme een beetje af te wisselen.
7. Geen ‘deftige’ woorden!
Veel mensen hanteren op papier ineens heel ander taalgebruik dan ze in de gewone omgang doen. Natuurlijk pas je je stijl in je brief enigszins aan en schrijf je iets formeler. Maar al te oubollig taalgebruik moet je vermijden.
8. Tutoyeer niet
Gebruik altijd geachte in je aanhef en spreek de lezer met u aan. Tutoyeer alleen als de aard van het bedrijf het toelaat en overduidelijk uit de sollicitatie blijkt dat dit gewenst is.
9. Print je brief
Het is verstandig om je sollicitatiebrief een keertje te printen voordat je hem verstuurt. Op papier zie je sneller een typefout dan op een beeldscherm.
10. Laat hem altijd nalezen
Hoe goed je ook in taal bent, een typefoutje is snel gemaakt. Laat je brief daarom altijd door iemand anders lezen. Daarmee kun je meteen controleren of de boodschap duidelijk overkomt.
© Monster