Werk aan je elevator speech

Werk aan je elevator speech

"Ik stond eens in de lift met een recruiter die op zoek was naar personeel voor een functie die ik graag wilde " herinnert Ben Whittle zich. "Ik wist dat ik iets moest zeggen, wat dan ook, om hem te laten weten dat ik interesse had voor die job. Ik was echter bang om iets doms te zeggen, dus besloot m'n mond maar te houden. Hierdoor liep ik een grote kans mis en heb ik de functie uiteindelijk niet gekregen."

Jezelf op commando verkopen is niet makkelijk, en al helemaal niet als je dit moet doen in korte tijd, zoals bijvoorbeeld tijdens het wachten in de lift. Werk daarom aan een elevator speech, een betoog van maximaal 200 woorden waarin je in korte tijd jezelf verkoopt. Hieronder geven we je een aantal tips over het maken een goede elevator speech.

Focus op waarom je die job wilt hebben
Bedenk waarom je een bepaalde job wilt hebben en schrijf alles wat in je opkomt op papier. Schrap daarna alles wat voor de meeste kandidaten opgaat, zoals "Ik heb het geld nodig" of "Ik wil graag in deze sector werken." Probeer met unieke, persoonlijke argumenten te komen waarom deze job voor jou de juiste is. Vertel bijvoorbeeld dat je goede verhalen hebt gehoord over de werksfeer in het bedrijf. Als je een job graag wilt hebben om bepaalde persoonlijke doelen te bereiken is dit goed om te vermelden.

Bedenk wat jij toe te voegen hebt
Ook op dit onderdeel geldt dat stellingen die voor de meeste kandidaten opgaan niet in je elevator speech thuishoren. Zo kwam Marta Damien eens solliciteren bij een advocatenbureau, toen ze haar kans rook: "Terwijl ik in de wachtruimte zat hoorde ik werknemers praten over dat ze moeite hadden te communiceren met een aantal van hun Russische klanten. Omdat ik deze taal in mijn vakkenpakket had op de middelbare school, bracht ik dit tijdens het sollicitatiegesprek ter sprake. Uiteindelijk kreeg ik de functie."

Wees eerlijk
Het is belangrijk om goed over te komen, maar daarbij moet je niet gaan overdrijven, waarschuwt Catherine Conant, professioneel verhalenverteller en consultant. "Probeer jezelf niet groter, beter, rijker of slimmer te laten overkomen dan je bent. De meeste mensen zien hier snel doorheen. Vertel alleen dingen die ook echt waar zijn."

Houd het kort en bondig
Je elevator speech moet je in een zeer korte tijd houden, vermeld dus alleen relevante dingen.

"Mensen hebben het druk en hebben over het algemeen geen zin om een lang verhaal aan te horen over hoe graag iemand een job of opdracht wil," stelt voormalige uitzendkracht Sally Ross. "Toen ik had besloten dat ik in vaste dienst wilde werken bij het advocatenbureau waar ik als uitzendkracht werkte, zocht ik van te voren uit wat mijn baas belangrijk vond. Zo kon ik mijn speech kort en bondig houden."

Oefen
Als je bedacht hebt wat je wilt vertellen, is het tijd om je elevator speech te oefenen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Oefen je betoog hardop en maak aantekeningen over wat je wilt veranderen of verbeteren.
  • Wissel stemvolume en toonhoogte af, zorg dat het geen monotoon geheel wordt. Gebruik lichaamstaal.
  • Oefen tot je je gemakkelijk voelt bij je verhaal. Schrijf je speech niet helemaal uit om het daarna uit je hoofd te leren. Hierdoor komt je betoog geforceerd over.
  • Houd een generale repetitie bij je vrienden of familie. Zij kunnen je feedback geven. Op deze manier doe je bovendien ervaring op met het houden van je betoog aan andere mensen.

© Monster