Dromen over je werk, wat betekent het?

Dromen over je werk, wat betekent het?
Untitled Document Droom jij ‘s nachts wel eens over je werk? Heb je er misschien zelfs nachtmerries van? Je bent niet de enige!

Uit een Brits onderzoek blijkt dat 80 procent van de vrouwen, en 60 percent van de mannen wel eens over het werk droomt. Van de vrouwen heeft 65 procent zelfs wel eens nachtmerries. Bij de mannen ligt dat percentage op 43 procent. Een kwart van alle werknemers zou zelfs regelmatig nachtmerries hebben over het bedrijf, minimaal één keer per week.

De onderwerpen waarover werknemers het vaakst dromen:

1. Ruzie maken met de baas
2. Te laat komen voor een belangrijke vergadering
3. Een collega versieren
4. Onvoorbereid een presentatie moeten geven
5. Naakt naar het werk gaan
6. Alle bestanden kwijtraken door een computercrash
7. Ontslagen worden
8. De baas vermoorden

Betekenisvol of niet?
Dat iedereen wel eens over zijn werk droomt staat niet ter discussie. Waar niet iedereen het over eens is, is of je deze dromen serieus moet nemen.

Sommige experts zijn van mening dat dromen, van welke soort dan ook, betekenisloos zijn. Anderen zeggen echter dat ze, of ze nu over het werk gaan of niet, wel degelijk betekenis hebben.

“Dromen richten zich soms op zaken waar we ons in het dagelijks leven druk om maken. Ze helpen ons bij het verwerken van emotionele problemen, maar ook met zaken waar we elke dag tegen aanlopen,” vertelt Craig Hamilton-Parker, droomexpert en auteur van The Hidden Meaning of Dreams. “Als je bijvoorbeeld droomt dat je zonder waarschuwing vooraf ineens een presentatie moet geven, kan dat betekenen dat je je in het dagelijks leven vaak onvoorbereid voelt.”

Overigens wijzen dromen ons niet alleen op problemen. Je kunt ze ook gebruiken om te zien wat je sterke punten zijn. Dat stelt tenminste Layne Dalfen, oprichter van het Dream Interpretation Center in Montreal.

“Als je bijvoorbeeld een nachtmerrie hebt, is dat niet alleen een teken dat een bepaald onderwerp je erger dwars zit dan je denkt,” zo vertelt hij. “Een nachtmerrie is misschien eng, maar het laat je ook zien hoe je met een probleem moet omgaan. Vaak is de oplossing zichtbaar onder de vorm van een afbeelding of situatie die je in je droom hebt gecreëerd. Tijdens je slaap zie je de zaken vaak helderder.”

Je dromen ontcijferen
Om je dromen te begrijpen en er voordeel uit te halen, moet je tussen de regels lezen, meent Gillian Holloway, auteur van Dreaming Insights.

Neem nu bijvoorbeeld de veel voorkomende nachtmerrie dat je naakt komt opdagen voor een belangrijke vergadering. “Deze slaapillusie vergroot vaak gevoelens van kwetsbaarheid en blootstelling die iemand in het dagelijks leven ervaart,” legt Holloway uit op haar website. “Hij komt vaak voor bij mensen die net een promotie hebben gemaakt, aan een nieuwe opleiding zijn begonnen of die om één of andere reden in de belangstelling staan. De droom suggereert dat iemand heel erg bezig is met een gedeelte van zijn leven waar hij nog niet helemaal aan gewend is.”

Op diezelfde wijze zou je ook de droom kunnen verklaren waarin je onvoorbereid een belangrijke taak moet uitvoeren. “Deze versie komt vaak voor bij mensen die alle touwtjes graag in handen hebben,” benadrukt Holloway. “Mensen die dit in hun slaap meemaken zijn over het algemeen succesvolle mensen die uitblinken in hun werk en zich altijd zo goed mogelijk voorbereiden.”

Wat doe je met je dromen?
Het is helemaal aan jezelf om wel of niet te geloven dat je iets van je dromen kunt leren. Voor iedere persoon die denkt een boodschap uit zijn droom te kunnen halen, is er weer een andere die denkt dat dromen gewoon willekeurige beelden zijn die aan je geest voorbijtrekken.

Wat je ook gelooft, dromen over je werk zijn in ieder geval interessant om over na te denken – en misschien, als je er open voor staat – kun je er nog wat van leren ook.

© Monster