Drie vragen die kandidaten moéten stellen bij een jobinterview

Drie vragen die kandidaten moéten stellen bij een jobinterview
Untitled


Een goed jobinterview is een gesprek eerder dan een vraag-en-antwoordsessie. Toch hebben sommige kandidaten het moeilijk om de juiste en relevante vragen te formuleren wanneer ze voor een job gaan. Natuurlijk wil je weten of die job voor jou de goede is, net als het bedrijf wil weten of jij de persoon bent die bij hen past. Hier zijn drie vragen die je een hoop informatie over je nieuwe job zullen verschaffen (en hopelijk een boel ellende zullen besparen).

Waarom is de vorige persoon in deze job weggegaan?
Hier krijg je een goede indicatie van de dynamiek in een bedrijf. Ging je voorganger weg omdat hij werd gepromoveerd? Prima, er is dan ook voor jou ruimte om door te groeien. Werd hij ontslagen? Probeer te weten te komen waarom het bedrijf tot zo'n drastische actie overging. Is het een nieuwe functie? Fijn, dat betekent dat het bedrijf groeit. Maar is het doordachte groei of riskeer je binnen 3 maanden alweer op de stoep te staan?

Kan u me vertellen hoe mijn eerste werkdag, -week, -maand er uit zal zien?
Dit zal je een goede indicatie geven van hoe ver je in het rekruteringsproces bent gevorderd. Word je aan jezelf overgelaten of word je opgeleid? Deze vraag stellen op een manier waaruit blijkt dat je denkt de job al vast te hebben komt het NLP-proces waarin je zit enkel ten goede.

Kan u de ideale kandidaat voor deze positie omschrijven?
Deze vraag vermijdt heen-en-weer gepraat over 'wie ik ben en wat ik kan'. Nu moet het bedrijf zijn kaarten op tafel leggen en je exact vertellen wat ze verwachten. Deze informatie kan jij dan in je pitch insluiten. Bovenop deze drie vragen kan het nooit kwaad om de website van het bedrijf waarbij je solliciteert te bekijken. Ongetwijfeld formuleer je aan de hand van wat je ziet nog enkele intelligente vragen.

[Gebaseerd op: e-Financialcareers.com]