Kun je een burn-out zien aankomen?

12 jaar geleden was ik meer dan een jaar thuis met een burn-out. Vaak krijg ik de vraag of ik de burn-out kon zien aankomen. Mijn antwoord: ja en nee.

Als ik terugga in de tijd zie ik dat:

  • ik in een eerdere loopbaancoaching al had opgeschreven dat ik vatbaar was voor burn-out en bore-out.
  • ik wist dat ik hoogsensitief was en voelde al langer dat het werken in loondienst niet echt bij me paste.
  • ik was nooit meer uitgerust, herkende mezelf niet meer en had allerlei vage fysieke klachten… Ik die voordien zo sportief was en tonnen energie had, die niets liever deed dan de rugzak nemen en lange tochten maken, op zoek naar avontuur….
  • ik die de dagen aftelde naar onze vakantie 3 weken later; we zouden 3 weken naar Italië gaan…
  • mijn familie en dichte vrienden maakten zich zorgen om me, ze zagen ook dat ik ‘anders’ was dan voorheen
  • op het werk werd ik cynischer, thuis had ik ‘een korter lontje’…

De eerste signalen van een burn-out

Drie weken voor vertrek merkte ik dat ik echt niet meer kon… Ik kon geen 3 weken meer wachten op die vakantie. Ik voelde dat ik moest ingrijpen, omdat anders het leven voor me zou ingrijpen door een verkeersongeval of een hartstilstand. Een doktersbezoek waarbij ik me ziek meldde was het gevolg…

Alle vermoeidheid van jaren kwam eruit. De vage fysieke klachten werden erger. Mijn vriend moest me met de auto brengen naar het hotel bovenop de berg, omdat ik te moe was! In de Pilatesles kreeg ik mijn been niet meer omhoog. Lieve hemel, hoe was dat mogelijk?

Wat is een burn-out precies en hoe kun je het voorkomen?

Bekijk de hele masterclass video waarin ik je concrete tips geef om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

Met een langdurige burn-out thuis

Enkele weken thuis werd meer dan een jaar…Een jaar waarin ik mezelf tot doel stelde om mezelf te helen, mijn energie weer terug te krijgen. Dat werd ‘mijn werk’: werken aan mezelf. Ik ging heel gezond eten, dagelijks even zwemmen, volgde therapie, familie-opstellingen, loopbaanbegeleiding, meditatie… Alles wilde ik doen om beter te worden, en ook uit te zoeken hoe mijn verdere leven er dan zou uitzien.

Ik las: ‘Bij burn-out wordt het oude zelf opgebrand’. En uit de as zou het nieuwe zelf herrijzen…

Spannend hoor, ik kende het oude, wist wel dat dat niet meer werkte, maar wat zou dat nieuwe dan zijn?  En hoe moest ik die controledokter in overtuigen dat ik deze tijd echt nodig had?
Ik was op zoek naar antwoorden: Hoe kon ik energie krijgen van mijn werk? En vond antwoorden… Die ik in een eigen methode gaat, waarmee ik anderen wilde gaan helpen. Ik ging verder speuren en kwam in aanraking met de Personal Branding Academy en ging tips voor energiemanagement toepassen…  Alles begon langzaamaan weer te stromen…

Een nieuwe missie werd geboren!

Na 16 maanden thuis zijn, werd Passion for Work geboren! Met de missie om duizenden mensen te inspireren om hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Heerlijk dat ik al mijn inzichten en ervaring kon doorgeven!

Of ik nog kans heb op herval? Ik blijf waakzaam en ben heel anders gaan leven:

  • ik doe werk wat ik heel graag doe en bekijk jaarlijks mijn carrièrepaspoort opnieuw
  • ik volg mijn hart en leef een groot deel van de tijd in het buitenland
  • ik laat me ondersteunen door o.a. een gezondheidscoach
  • ik ben veel meer aan het roer van mijn leven gaan staan

Kun jij jouw eigen burn-out zien aankomen?

Hoeveel energie krijg jij van je werk? (cijfer van 0 tot 10) Ik raad om dit op te schrijven en bij te houden in je agenda. Zo kan je op tijd ingrijpen. Je zit namelijk in de gevarenzone voor bore-out of burn-out als het cijfer langdurig onder 5/10 is. Bekijk de speciale masterclass video en kom erachter of jij in de gevarenzone zit.


Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Ze begeleiden hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat en/of hoe. Personal Branding kan hen hierbij helpen. Lees er meer over in het gratis ebook Personal Branding, te bekomen via www.passionforwork.be