Bonus heeft negatief effect op motivatie

Bonus heeft negatief effect op motivatie


Zowel de gedragspsychologie als de praktijk leert dat een bonus alleen stimuleert om meer bonussen te krijgen. Het is dus niet de hoogte van de bonus die het probleem vormt, het is de bonus zelf. Volgens corporate governance-expert Gerard Mertens stimuleert zelfs de langetermijnbonus ongewenst gedrag.

Ook de Nederlandse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk vindt dat bonussen contraproductief werken. Een contractueel vastgelegde bonus heeft een verwoestend effect op iemands toewijding. Immers, een beloning die wordt verwacht is geen beloning meer. De beloning moet daarom `spannender` worden gemaakt. En dat volgens het opvoedkundige principe van de hondentrainer. Om ervoor te zorgen dat de bonus onverwacht blijft, moet gewenst gedrag soms beloond worden, maar heel vaak ook niet.

Ook psycholoog Suzanne Weusten, auteur van het boek `Binding en Motivatie`, vindt bonussen gevaarlijk doordat ze ook weer kunnen worden ingetrokken. En wanneer dat gebeurt, verliezen veel werknemers de belangstelling voor hun werk. Het geven van een materiële beloning, zo blijkt uit psychologische experimenten, vermindert de `intrinsieke motivatie`. Het lijkt erop dat het probleem van de bonussen maar één oplossing kent: het afschaffen ervan.

[Bron: MD Weekly]