Werken in het buitenland

Ben jij van plan te emigreren naar het buitenland? Hoewel het aantal mensen dat emigreert de laatste tijd afneemt, zijn er jaarlijks nog steeds tienduizenden Belgen die hun heil in een ander land zoeken. Je bent dus zeker niet de enige.

Maar voor je besluit je koffers te pakken en in een vliegtuig naar je nieuwe toekomst te stappen zijn er een aantal zaken waar je bij moet stilstaan.

1. Wees realistisch
Misschien ben je op vakantie geweest en beviel het land je zo goed dat je besloot er te gaan wonen. Je zult niet de eerste persoon zijn die om die reden naar een ander land vertrekt, maar ook niet de eerste die gedesillusioneerd terugkomt.

Wonen in je vakantieland houdt meer in dan heel de dag op het strand liggen, plaatsjes bekijken of op een terras zitten. Realiseer je goed waar je aan begint. Is je droombestemming nog steeds zo aanlokkelijk als je bedenkt dat je ook daar te maken hebt met alledaagse beslommeringen? Dat je ook daar elke dag naar je werk moet? Kun je er überhaupt wel werk vinden? Vooral in de landen met een wat tropischer klimaat dan België is de werkloosheid vaak hoog.

2. Je moet op zoek naar een job
Zoals net gezegd is het vooral in de wat warmere landen vaak niet zo goed gesteld met de werkloosheid. Maar ook in andere landen gaat het economisch gezien niet al te best. Het is dus aan te raden een job te vinden vóór je er gaat wonen.

Je kunt op Monster.be internationaal zoeken naar jobs maar als je voor een bedrijf met vestigingen in meerdere landen werkt zou je ook je werkgever kunnen vragen naar de mogelijkheid om overgeplaatst te worden.

3. Heb je al een verblijfsvergunning/werkvisum geregeld?
In veel Europese landen kun je als Belg zonder al te veel problemen aan de slag maar daarbuiten zul je vaak een werkvisum en/of verblijfsvergunning moeten aanvragen. Als je voor je werkgever naar het buitenland gaat, is de kans groot dat hij deze rompslomp voor zijn rekening neemt. Als je het zelf moet regelen is dit een niet te onderschatten onderdeel van je emigratieplannen.

De moeite die het kost om een vergunning te regelen verschilt van land tot land. Neem contact op met de ambassade van het land van jouw interesse voor meer informatie.

4. Wat zijn de kosten van levensonderhoud?
Alleen weten hoeveel je in een ander land gaat verdienen is niet genoeg. Een salaris dat voor Belgische begrippen hoog is, zou in een ander land zomaar een schijntje kunnen zijn, of andersom. De kosten voor levensonderhoud zijn immers niet in alle landen even hoog. Wat ben je kwijt aan woninghuur? Wat kosten boodschappen? Allemaal zaken die je moet uitzoeken voor je definitief besluit te verhuizen.

5. Vind een woning
Ook deze zoektocht zal je waarschijnlijk uit handen worden genomen als je voor je werkgever emigreert. Maar als je alles op eigen houtje moet regelen, is dit iets dat je in orde wilt hebben voor je vertrekt. Emigreren is op zich al kostbaar, maak het niet nog duurder door de eerste paar maanden in hotels te moeten logeren.

6. Leer de taal
Volgens sommigen leer je de taal nergens beter dan in het land waar het gesproken wordt. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Veel expats die naar België emigreren, merken dat ze moeite hebben om onze taal te leren omdat ze overal met Engels/Frans terecht kunnen. Dit zal in veel andere landen niet anders zijn. En vertrek jij naar een land waar je niet overal met Engels (of Nederlands) terecht kunt?
Een reden te meer om de taal op voorhand te leren. Hoe wil je er anders met mensen communiceren?