Aanbod aanvaarden of weigeren?

Het is zover: een werkgever heeft je een job aangeboden! Maar nu je eindelijk je doel bereikt hebt, begin je plots te twijfelen. Moet je nu wel of niet ingaan op dit aanbod?
Hier vind je enkele aandachtspunten waar je op kunt letten en die je kunnen helpen om de uiteindelijke beslissing te nemen.

Afwegingen
Als er geen andere voorstellen in de pijplijn zitten, moet je uiteraard niet aarzelen en het aanbod aanvaarden. Heb je daarentegen de keuze tussen verschillende banen, dan kun je beter twee dagen uitstel vragen aan de recruiter. Laat hem weten dat je even rustig over het aanbod wilt nadenken en dat je na twee dagen je beslissing zult maken. Wacht zeker niet langer, want dit kan je geloofwaardigheid alleen maar schaden.

Gebruik deze extra tijd om goed na te denken over de volgende aspecten van de baan. Wat vind jij belangrijk?

  • Salaris - Geld maakt niet gelukkig, maar kan je leven wel iets gemakkelijker maken. Vergelijk het salaris met je opleiding, ervaring en de marktwaarde van de functie waarvoor je solliciteert. Maak gebruik van de Monster Loonwijzer en bereken wat jouw functie waard is.
  • Locatie - Ben je bijvoorbeeld woonachtig in West-Vlaanderen, dan kan het je logisch lijken om eerst jobs zoeken in de regio West-Vlaanderen. Leg jezelf geen onmogelijke trajecten op, tenzij dit jouw droomjob is of je echt niets anders vindt.
    Reistijd gaat ten koste van vrije tijd en dagelijkse files kunnen al snel een rothumeur veroorzaken, wat ongetwijfeld zijn effect zal hebben op jouw indruk van je job.
  • Contract - Je zult het contract misschien zelf nog niet in handen hebben, maar tijdens het gesprek is er ongetwijfeld gepraat over: je werkuren (9 tot 5 of flexibel…), secundaire arbeidsvoorwaarden zoals lease-auto, mobiele telefoon, 13e maand etc. Kijk wat jij echt belangrijk vindt.

Zodra je een beslissing genomen hebt, bel je naar de recruiter om te zeggen dat je zijn aanbod al dan niet aanvaardt. Als je akkoord gaat met het aanbod, vraag dan onmiddellijk naar een nieuwe afspraak om je contract te ondertekenen of schrijf hem over je beslissing. Vraag naar een brief waarin de voorwaarden opgetekend staan.

Besef dat zolang je geen contract getekend hebt, alle opties open blijven en je dus nog steeds van gedachte kunt veranderen. Ook al heb je misschien gewetensproblemen wanneer je op het laatste moment toch een aanbod weigert, weet dan dat bedrijven niet met dergelijke gewetensproblemen kampen. De markt is open en de recruiters weten dit. De uiteindelijke beslissing is altijd aan jou!

Speel het spel eerlijk!
Als je van verschillende werkgevers een aanbod gekregen hebt, kun je proberen om deze tegen elkaar te laten opbieden. Probeer om de beste condities te pakken te krijgen door aan de recruiter te vertellen welk aanbod de concurrentie jou gedaan heeft.

Leg aan elk van hen uit dat het aanbod je enorm interesseert, maar dat je nog niet hebt kunnen kiezen tussen de verschillende aanbiedingen (ook al heb je een sterke voorkeur voor één van de aangeboden functies). Op die manier zul je snel te weten komen welke waarde de recruiter hecht aan jouw competenties.

Wees voorzichtig met deze aanpak en zorg dat jij bij iedereen in een goed blaadje blijft staan. Wanneer je je keuze gemaakt hebt, laat dan aan de anderen weten:

  • dat het heel aangenaam was om met hen te onderhandelen;
  • dat ze jouw CV in hun database mogen bewaren;
  • dat je hen opnieuw zal benaderen wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan.

Handel snel en eerlijk, dat zullen ze je zeker in dank afnemen!

Zoek naar vacatures en vind je nieuwe baan met Monster

Toe aan een nieuwe uitdaging? Monsterboard helpt je graag. Creëer een gratis profiel, upload je cv en begin met solliciteren. Wij houden je op de hoogte van nieuwe vacatures en sturen carrière advies naar je door.