Duidelijke carrièredoelstelling vergroot kans op werk

Duidelijke carrièredoelstelling vergroot kans op werk

Door de moeilijke economische omstandigheden en de problemen op de arbeidsmarkt is het bijzonder moeilijk om als jonge werknemer een duurzame carrière op te bouwen.

Toch blijkt een groep jonge arbeidskrachten specifieke karaktereigenschappen te beschikken om moeilijke economische periodes beter op te vangen dan hun generatiegenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Minnesota.
Belangrijk zijn volgens de onderzoekers:
duidelijke doelstellingen op het gebied van opleiding en carrière en de manier waarop naar vacatures wordt gezocht.

"De economische ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten hebben bijzonder zware gevolgen gehad voor jongere werknemers," merkt Jeylan Mortimer, professor sociologie aan de University of Minnesota, op in het magazine Fortune. "Deze groep wordt geconfronteerd met een hoog niveau van werkloosheid, wat een nefaste impact heeft voor hun verdere carrière. Toch zijn sommige jongere werknemers minder getroffen door deze negatieve omstandigheden dan anderen."

Daarbij spelen onder meer de industriële sector en de regio een rol, maar ook de persoonlijkheid van de werknemer heeft een belangrijke impact.

"Jonge werknemers die hogere carrièredoelstellingen hebben gesteld en een duidelijk beeld hebben over de uitbouw van hun carrière, hadden tijdens de economische crisis meer kans om een job te vinden en ook een hoger loon te bedingen.
Leeftijdsgenoten met vage carrièredoelstellingen slaagden er minder goed in om aan de gevolgen van de economische crisis te ontsnappen."

(Bron: Fortune)

Lees ook:
Oriënteren - ken jezelf!
Welk bedrijf past bij jou?