4 tactieken om te groeien in je functie

Wil je groeien in je functie, dan zul je iets extra’s moeten doen. Alleen maar elke dag op je werk verschijnen en je taak uitvoeren is doorgaans niet genoeg voor een race naar de top. We leggen uit hoe je sneller de volgende stap in je carrière kunt zetten.

1 - Vergroot je kennis

Om te kunnen groeien, moet je kennis ook meegroeien. Je kunt niet blijven teren op de kennis die je ooit tijdens je opleiding opdeed. Bijscholen is van levensbelang, zeker in de ICT. Je kunt dit doen op de volgende manieren:

 • Volg een cursus of opleiding. Een beetje verstandig bedrijf biedt goede opleidingsmogelijkheden aan, dus informeer naar de mogelijkheden intern of extern.
 • Is er geen opleidingsbudget dan kun je ook veel opdoen via internet en YouTube. Je kunt dan gratis je kennis bijspijkeren binnen jouw vakgebied en dan eventueel later daar nog het examen voor een juiste certificering voor doen.
 • Bezoek events en vakbeurzen. Zo leer je over de nieuwste trends in jouw vakgebied en zorg je dat je up-to-date bent over wat er speelt.
 • Hou vakblogs in de gaten. Kijk bijvoorbeeld eens op: TechCrunchSimple ProgrammerComputer StoriesExtreme TechCoding Horror of de blogs van Jason Slator, Microsoft-medewerker Scott Hanselman, StackExchange-oprichter Joel Spolsky en de vrouwelijke tech-blogger Kate Russell.

Hoewel veel bedrijven wel opleidingen aanbieden, blijft het jouw eigen verantwoordelijkheid om je kennis op peil te houden. Ga dus niet achterover leunen als jouw bedrijf niks regelt op dit gebied. Sterker: juist door dan wel in jouw kennis te investeren kun je het verschil maken met de rest en extra snel groeien in je functie en in salaris.

2 - Vergroot je zichtbaarheid

Je kunt nog zoveel kennis en kunde hebben, als de belangrijkste mensen binnen jouw bedrijf het niet zien, zit die volgende stap er niet snel in. Zo kun je je zichtbaarheid vergroten:

 • Wees alert op nieuwe projecten die voorbijkomen en probeer je erbij aan te sluiten. Zo laat je zien wat je kunt.
 • Als er in meetings of bijeenkomsten gesproken wordt over een project waar jij aan hebt bijgedragen, laat dan op de een of andere manier weten wat jouw rol was. Wees niet bescheiden. Denk niet: dat weten mensen vast wel, want dat is zeker niet altijd zo.
 • Laat jouw werkzaamheden duidelijk zien aan je manager. Een evaluatiegesprek is een uitgelezen kans om je leidinggevenden te laten zien wat je de laatste tijd allemaal bereikt hebt. Is het al enige tijd geleden dat jij een evaluatiegesprek hebt gehad? Vraag er dan een aan en wacht niet tot je functioneringsgesprek.  
 • Ga zelf bloggen. Een mooie manier om de wereld te laten zien wat je kan. Niet alleen binnen je bedrijf, maar ook meteen erbuiten. Begin een eigen blog of haak aan bij een bestaand vakblog

3 - Onderhoud je relaties

Groeien in je functie gaat makkelijker als je op goede voet staat met de juiste mensen in je bedrijf. Zorg dus dat je je relaties op de werkvloer goed onderhoudt.

 • Wees aanwezig bij bedrijfsactiviteiten en –borrels. Ook als je niet zo’n feestbeest bent, kan het geen kwaad om regelmatig je gezicht te laten zien.
 • Denk eens na of je met jouw kennis anderen in het bedrijf zou kunnen helpen en bied dit aan. Ook als het niet nodig blijkt te zijn, wordt het zeker gewaardeerd en heb je weer wat contacten gelegd.
 • Zoek rechtstreeks een sponsor. Zorg dat je iemand hebt in een bedrijf die jou verder kan helpen in je carrière. Iemand die een hogere positie heeft bijvoorbeeld. Zo’n iemand weet sneller of er bepaalde posities vrijkomen en kan jou dan wellicht naar voren schuiven.
 • Bij elke nieuwe werksituatie minimaal vijf minuutjes spreken met alle belangrijkste personen die daar aanwezig zijn. Ga erop uit en stap op mensen af. Zij zijn het die je vaak verder helpen

4 - Toon de juiste werkhouding

Opvallen doe je natuurlijk ook door je werk goed te doen. Zorg daarom voor de juiste werkhouding en loop niet de kantjes ervan af. Zoals:

 • Excelleer in wat je doet. Neem geen genoegen met middelmaat en zet altijd een stapje extra. Dat betekent niet dat je per se veel uren moet maken. Wie slim werkt, kan ook erg productief zijn binnen zijn gewone werktijden.
 • Wees flexibel. Werkgevers houden van werknemers die zich flexibel opstellen en ook wel eens bereid zijn om een uurtje langer te blijven of een extra taak op te pikken. Je hoeft echt niet alles te doen wat gevraagd wordt en structureel overwerken is niet wat wij willen stimuleren. Maar een al te starre houding helpt je zeker niet hogerop. Stel je in elk geval flexibel op en bekijk of het verzoek redelijk is.
 • Wees professioneel. Ga niet met modder gooien naar vorige werkgevers, roddelen over collega’s of voortdurend lollige websites bezoeken. Humor is altijd toegestaan, maar verlies je professionaliteit niet uit het oog. Bewaar sowieso je bezoekjes aan privé-sites voor thuis