Pesten op het werk

Door Monster medewerker

Uit onderzoek van adviesbureau STO(M)P (2002) blijkt dat circa 250 duizend werknemers regelmatig te maken hebben met pesten en agressie op het werk. Het pesten zowel door collega-werknemers gebeuren (volgens het onderzoek in 44 procent van de gevallen) als door de werkgever (37 procent). Ook gebeurt het dat werknemers hun directie of leidinggevende lastigvallen. Medewerkers die gepest worden, kunnen hieraan ernstige lichamelijke klachten overhouden met als gevolg dat ze zelfs in de ziektewet terechtkomen.

Plagen of pesten?
Waar houdt onschuldig plagen op en begint het traumatische pesten? Volgens Bob van der Meer, onderzoeker en auteur van het boek 'Pesten op het werk’, gaat het bij plagen om incidenten, die meer het karakter hebben van elkaar voor de gek houden. Ook is hier de machtsverhouding tussen de personen gelijk.

Pesten daarentegen is “het systematisch uitoefenen van psychische en/of fysieke mishandeling door één of meerdere individuen op een persoon, die niet in staat is zichzelf te verdedigen. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld. Pesten heeft negatieve gevolgen voor het slachtoffer. Deze mag niet voor zichzelf opkomen noch zich verweren. Doet hij dit wel, kan dit voor de pester(s) een reden zijn om hem nog harder aan te pakken.”

Voor pesten wordt ook vaak de Engelse term ‘mobbing’ gebruikt, afgeleid van het woord ‘mob’ dat maffia betekent. Pesten of mobbing kan uiteenlopende vormen aannemen. Het kan variëren van over iemand roddelen tot iemand doodzwijgen, bespotten, seksueel intimideren of bedreigen (bijvoorbeeld met ontslag). Ook komt het voor dat iemands werk onmogelijk wordt doordat bijvoorbeeld bestanden op zijn computer worden gewist.

Ben jij slachtoffer van pesterijen?
Volgens de wet over ongewenst gedrag op het werk (Art. 32 van de wet van 4 augustus 1996) moet elke werkgever een beleid voeren met betrekking tot agressie, geweld en seksuele intimidatie. Doet hij dat niet dat is hij strafbaar en kan de arbeidsinspectie hem zelfs boetes opleggen.

Heb jij te maken met pesterijen op je werk, blijf er dan niet mee rondlopen, maar probeer met een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf te praten. Dit kan een bevriende collega zijn, een HR-medewerker of iemand binnen de OR.

© Monster

Lees ook:
Conflict met je collega? Los het op!